A király visszatér

 Ebben a helyzetben egyetlen szaúdi lap sem engedte meg magának azt a luxust, hogy ne ezt a címet adja vezércikkének, mint én, ügyesen összekötve a Gyűrűk ura című film és könyv utolsó részét azzal a ténnyel, hogy a király valóban hazatért. Rijádot fellobogózták, az ünnepélyes fogadtatásra még a bahreini király is kilátogatott, nyilván nem véletlenül mutatkozva a térség béketeremtőjével egyben legbefolyásosabb személyiségével. A nagy eseményt megünneplendő szombaton munkaszüneti napot hirdettek az országban (ott csütörtök és péntek a pihenőnapok, szombat így olyan, mint a mi hétfőnk), bár erről központi utasítás nem született, ezért az iskolák, a nagykövetségek és a bankok kissé tanácstalanok voltak tegnap, hogy lesz-e pihenő, vagy sem. A király közkegyelmet is hirdetett, a nem erőszakos bűncselekmények elkövetői, ha jó magaviseletűek és már eltöltöttek egy kis időt a börtönben most kiszabadulhatnak.

Abdullah király Marokkóban pihent porckorongsérvműtétét követően. Marokkóban elég sok szaúdi vezetőnek van tanyája, s ha betegek (ilyen idős embereknél már nem úgy megy a felépülés, mint fiatalkorban) oda költöznek pihenni. Most Abdullah három hónapot töltött távol Szaúd-Arábiától. 

Nagy kérdés, hogy miért is tért haza. A válasz kézenfekvő, így próbálja lenyugtatni a lázongó arab világot, de főként szűkebb pátriáját, az Öböl-monarchiákat, és elejét venni az esetleges szaúdi belső forrongásnak. Be is jelentett egy 35 milliárd dolláros szociális segélycsomagot, házépítést, munkahelyteremtést, amellyel csökkenhet a szaúdi munkanélküliség, és a fiatalok is lakáshoz juthatnak. Ez valószínűleg tényleg így van, de az MTI által kiadott tipikus hiba, amely szerint Abdullah így akarja csökkenő népszerűségét feltornászni szerintem butaság. Abdullah király igencsak népszerű, de mivel nem egy demokratikus állam elnöke, hanem egy abszolút monarchia uralkodója ez nem feltétlenül fontos számára, vagy legalábbis nem úgy fontos neki, mint egy választott vezetőnek.

Mikor megírtam ezt, akkor adta ki az MTI alapján az Index, hogy „Szaud-Arábia enyhíti az olajaggodalmat”. Nem számít sokat, de az ország nevében hosszú ú szerepel, mégis nagyon sok helyen lemarad az ékezet. Az MTI egyébként jól írta, az Index szerkesztője hülyéskedte el.



A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr292690082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fekete sivatag · http://feketesivatag.blog.hu 2011.03.04. 19:39:27

@Laci69: Dammamban hallottam a Saudi Aramco által sugárzott rockzenei adót. A srác ott azt mondta, a társaság megteheti, hogy könnyűzenét ad. Jó lehet Aramcósnak lenni.


HTML

süti beállítások módosítása