Szaúdi matek

Abdullah király újra belenyúlt abba a zsákba, amelyben ismeretlen mennyiségű pénz található, és annak egy részét szociális kiadásokra költötte. A cél talán az lehetett, hogy a lakosság biztosan ne vonuljon az utcákra, mert már egyetlen elégedetlenkedő is túl sok a sivatagi királyságban. Persze nincs olyan döntés, amely mindenki igényét kielégíti, de ezen a mostani programon sokkal többen örvendeztek, mint szomorkodtak. Lehet, hogy meleg van, de legalább van pénz a kártyán.

 

Mikor hazatért a király Marokkóból, egy 135 milliárd rijálos (kb. 7 ezer milliárd forint) programot jelentett be. Ennek második fordulójaként 350 milliárd rijált (18 ezer milliárd forintot) oszt szét szociális jellegű kiadásokra. Összehasonlításképp: Magyarország államadóssága nagyjából 21 ezer milliárd forint, azaz csak a mostani, szaúdi mércével is roppant jelentős hangulatjavító intézkedésekből ki tudták volna fizetni hazánk minden sarát. De nem ezt tették.

Ehelyett a király 500 ezer új lakás építésére adott utasítást, amelyeket az előttünk álló néhány év során fognak felhúzni, s a megvásárlásra egy állami pénzintézet fog hitelt folyósítani a vásárló főként fiatal házaspároknak. Az állami alkalmazottak kéthavi bónuszt kapnak, ugyanígy a diákok is egyszeri duplaösztöndíjjal lettek gazdagabbak, ahogy a katonák is így jártak. Emiatt persze a versenyszféra dolgozói most morognak, kivéve néhány nagy cég alkalmazottjait. Al-Valíd bin Talal herceg, a Kingdom Holding vezetője, egyben a világ 19. leggazdagabb embere ugyanis az uralkodó utasításának hatására maga is az összes alkalmazottjának kiutalt kéthavi bónuszt. A nagyjából 800 ezer egyéb alkalmazott most hoppon maradt, és egy újságcikk az Arab Newsban arra figyelmeztet, hogy ezek az emberek most nagyon szomorúak, hiszen a nagy arányú fizetésemelések nyilván áremelkedéseket is jelentenek majd. 

Kaptak egyébként pénzt a mecsetek, a vallási rendőrség és a kórházak is, s a lakosság lelkesedését emeli az is, hogy létrehoznak egy állandó testületet, amely a kormányzati korrupció ellen fog küzdeni. John Szfakianakisz, a Banque Saudi Fransi vezető elemzője – egyáltalán nem szaúdi, hanem görög, de saját bevallása szerint azért él Szaúd-Arábiában, mert "valamiben hinni kell" – azt is írja, hogy a közeljövőben kormányátalakítást is vár, azaz politikai hatásai is lesznek a reformoknak. Ezzel azért még várni kell talán egy kicsit, épp eléggé fortyog most minden arrafelé, így a belső személyi döntések szerintem néhány hónappal később jönnek majd. Jelzésértékű azonban, hogy a New York Times is szaúdi-iráni "proxiháborút" ír Bahreinben, s a Szaúd-Arábiát bíráló teheráni tüntetők mellett bedobálták egy szaúdi konzulátus ablakait.



A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr232757413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cunder 2011.03.25. 18:54:01

Kedves Levenete!
Van híred, vagy bármilyen infód a szaúdi választásokról? (Amit két éve terveztek megtartani, de végül elmaradt.)Helyenként olvasni, hogy most mégis megtartják.
Köszi előre is a választ.

Fekete sivatag · http://feketesivatag.blog.hu 2011.03.28. 11:27:17

@Cunder: Szerbusz! Azokat a választásokat 2005-ben tartották, regionális szinten és csak a helyhatóságokat érintette bizonyos mértékben, amelyeknek amúgy elég kicsi hatalmuk van. A legújabb hír szerint 2011. április 23-án fogják tartani a választásokat, a nők továbbra sem vehetnek részt rajta. Ezek hangsúlyozottan nem általános választások, parlament továbbra sem létezik, csak egy tanácskozó gyűlés, annak tagjait pedig a király nevezi ki, és úgysincs döntési jogköre.


HTML

süti beállítások módosítása