Ali becsapott

Így kezdjen az ember jemeni diktátorokkal! Miután minden le volt zsírozva, az egész világ ott ücsörgött az Emírségek szanaai nagykövetségén, Ali Abdullah Száleh kiderítette, hogy ő minden ígérete ellenére mégsem írja alá a távozásáról szóló dokumentumot. Két komoly érve volt: az ellenzék egy nappal korábban úgy írta alá, hogy nem látta a nép, így azt akarta, hogy újra írják alá, és a tévé is közvetítse, az ellenzék pedig erre nem volt hajlandó. A másik oka az aláírás megtagadására az volt, hogy május 22-e Jemenben nemzeti ünnep, ő pedig most a néppel van elfoglalva, és nem a lemondásáról szóló dokumentummal. Ezért aztán körbevették hívei a nagykövetséget, a benn üldögélő és végül hoppon maradó diplomatákat pedig úgy kellett kimenekíteni.

Szerencsére személyesen ismerem a felfordulás egyik szereplőjét. Tavakkol Karmannak hívják, egy fiatal hölgyről van szó, nagyon kedves és okos lány. Ő azt mondja, most már teljesen mindegy, hogy aláírja-e Száleh az iratot vagy sem, a végén úgyis felelni fog a bűneiért. Márpedig ez a dokumentum arra szolgál, hogy az elnök immunitást élvezzen, és a távozásáért cserébe ne kelljen bíróságra járkálnia, ahol vélhetően nem fognak kesztyűs kézzel bánni vele. Most, hogy a jó öreg Ali becsapta a világot, engem és a Fekete sivatag blog olvasóit valószínűtlen, hogy megjön az esze és mégis aláír. Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) kivonja magát a tárgyalásokból (legalábbis ezt mondták), s jöhet, aminek jönnie kell. Az pedig elméletileg az volna, hogy az ország vezetése, mondjuk az elnök pártja vonja meg a bizalmat Szálehtől. Ez megtörtént, hiszen a párt aláírta a dokumentumot, de egy olyan centralizált országban, mint Jemen ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az elnök el is megy. Azaz elképzelhető, hogy Jemen polgárháborúba sodródik, lesznek kormánycsapatok és ellenzékiek, miközben a nagyvilág a füle botját sem mozdítja, hiszen neki csak annyiban számít Jemen, hogy ne omoljon össze, a civilek mészárlása még belefér. Az egyetlen, valóban érdeklődő ország Szaúd-Arábia volna, az ő csendes diplomáciájuk így akár sikert is arathat, persze kérdés, hogy mikor és miként. Azt se felejtsük el, hogy Száleh nagy barátai Iránban azért figyelnek, s Jemen is belesodródhat a Bahreinhez hasonló proxy-háborúba Rijád és Teherán között.



A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr682925721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


HTML

süti beállítások módosítása