Oszama halott?

 Nem közvetlenül szaúdi történet, de azért a sivatagi királyság is vastagon érintett az évtized hírében, miszerint Oszama bin Laden meghalt. Mégis Rijádban született, s vélhetően sokáig nem lesz olyan híres szülöttje a Fekete sivatagnak, mint ő, bár erről a reklámhordozóról a szaúdiak inkább lemondanának. 

Nem tudjuk persze, hogy valóban kiről van szó, mert a nagy szakállú terrorvezér neve amolyan szimbólummá vált, hasonlít Jumurdzsákéhoz. Ő az abszolút gonosz. Már nem is ember, hanem elpusztítani való szörnyeteg. Erről árulkodik az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökeinek közös nyilatkozata, miszerint boldogabb és biztonságosabb világra ébredtünk, mikor kiderült, hogy Oszama bin Laden meghalt. Anélkül, hogy ítélkeznék Oszama felett annyit megjegyeznék, hogy egyáltalán nem vagyok meggyőződve arról, hogy mindent tudok a szakállas viselt dolgairól, indítékairól, személyéről, hátteréről vagy halálának körülményeiről, így nem is ünneplem a halálát. Ahogy senkinek a halálát sem kívánom. Szomorú vagyok, hogy a tények ismerete nélkül, homályos bejelentések alapján örvendezik az egész nyugati világ és a felelős vezetők egy olyan ember halála felett, akiről semmit sem tudnak, de annál többet hozzá költenek.

Az bizonyos, hogy ő a nagy hatalmú Bin Laden család sarja. Apja, Mohammed Avaz bin Laden roppant cégbirodalmat hagyott fiaira (50-nél is több gyereke volt), akik tovább fejlesztették a társaságot. Jelenleg a leglátványosabb terv a Jement és Dzsibutit összekötni kívánó óriáshíd. Ez szerintem nem fog megvalósulni, de már az is elég különleges, hogy ilyen egyáltalán eszükbe jut. Az építőcég neve Saudi Binladin Group, alapvetően azzal alapozta meg a cég a szerencséjét, hogy az öreg Mohammed - aki Jemenből érkezett az újonnan született országba - jó kapcsolatban állt Abdul Aziz Al-Szaúd királlyal, az államalapítóval, így a társaságot kérte fel a mekkai és a medinai mecsetek felújítására. Jelenleg az öreg fiainak irányítása alatt áll a cég, 35 ezer alkalmazottja van világszerte és ötmilliárd dollárt ér a Wikipedia szerint. 

Ők tehát már akkor nagyok voltak, amikor Oszama megszületett. A fiú apjához hasonlóan igen vallásos és szerény életvitelt folytatott, de távoznia kellett a szülői háztól. Az apának ugyanis több, mint húsz felesége volt élete során, de mivel senkinek sem lehet több felesége egyszerre négynél Oszama anyjától is elvált a cégvezető nem sokkal a híressé vált fiú születését követően, 1957 körül. Alia Ghanem, a szíriai származású hölgy később feleségül ment egy Mohammed al-Attasz nevű férfihez és további négy gyermeke született. Oszama anyjával és féltestvéreivel nőtt fel, kapcsolata a befolyásos családdal nem volt túl szoros. Nem fogom leírni itt mindazt, amit tudni lehet róla, eleget írnak erről az újságok. Az azonban bizonyos, hogy Oszamától a család gyorsan megvált, mikor az hazatért Afganisztánból a szovjetek ellen vívott harcból és elkezdte bírálni a királyi családot, amiért az megengedi az amerikai csapatok állomásozását Szaúd-Arábiában. A bírálatok miatt az uralkodó, Fahd király is megorrolt az afganisztáni háború hősére és később el is vesztette az állampolgárságát. Majd jött a Cole hadihajó, az afrikai merényletek és szeptember 11-e, a szakállas harcos pedig egyre inkább mitológiai figurára kezdett hasonlítani, nem igazi emberre.

Hirtelen kiderült, hogy Oszama bin Laden a világ leghatalmasabb és leggazdagabb embere. Ha hihetünk a hivatalos elméletnek Oszamának gyakorlatilag hegyekben áll a pénze, amelyet arra használ fel, hogy egy világméretű terrorszervezetet építsen ki. Az al-Kaidának elnevezett csoport ügynökei ott vannak a világ minden táján, tökéletesen elvegyülnek a civil lakosság soraiban, de szem előtt tartják az ügyet, s ha kell, azonnal akcióba lépnek. Oszama pedig mindent a háttérből, egy ismeretlen helyről irányít. A milliárdos rosszfiú tíz év alatt gyakorlatilag csak rossz minőségű videófelvételeket és hanganyagokat küldözgetett különböző honlapoknak, amelyen kizárólag olyanokat mondott, hogy megbánja az egész nyugati világ acsarkodását, hetvenkedését és berzenkedését, s majd ő lecsap. Olyan karikatúra lett belőle, aki félelmetes, egyúttal minden emberi érzésnek híján van. Máshogy fogalmazva: nem kár érte, legyen boldog az egész világ, hogy őt és szűkebb környezetét lemészárolta egy csapat amerikai katona Pakisztánban.

A halál bejelentése és az előadott körülmények (lelövés után azonnal hullámsírba temetik) roppant gyanúsak, főleg annak fényében, hogy Szaddám Huszeint milyen óriási hajcihővel állították bíróság elé és végeztették ki az irakiakkal. Persze Szaúd-Arábiában is nagy hír az ex-honfitárs halála, hiszen őket is Oszama köti a szeptember 11-i géprablókhoz, amelyet eléggé utálnak. 

Nagyon furcsának tartanám, ha Oszama bin Laden az lenne, akinek mondják. Furcsállnám, ha valóban létezne egy al-Kaida nevű terrorcsoport világméretű hálózattal. Biztos vagyok abban, hogy ebben az ügyben a kevésnél is kevesebbet tudunk, de abban is, hogy a gyilkossággal még nem ért véget Oszama bin Laden története.



A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr412875647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


HTML

süti beállítások módosítása