Szaúdi asszonyok

Ha valaki esetleg Szaúd-Arábiába menne, ne lepődjön meg, hogy a vízumkérő lapon nem az anyja, hanem az apja nevét kérdezik. Az anya (és az összes női rokon) neve ugyanis tabu. Ez nem törvény, hanem szokás, mivel a szaúdiak általában úgy érzik, a nőket megemlíteni is illetlenség. Ez főleg az erősebb törzsi hagyományokat tartó emberekre igaz, de a nagyvárosokban is bőven vannak olyanok, akik titokban tartják anyjuk nevét. Az Arab News egy mostani cikkében egy 29 éves fiatalember visszaemlékezik középiskolás korára, mikor két osztálytársa összeverekedett egy hasonló ügy miatt. Az egyikük ugyanis elmondta a másik anyjának a nevét más osztálytársaknak. Egy másik fiatalember így beszél erről: „Amikor más férfiak megtudnak bármit női családtagjaidról és elkezdenek illetlen hangon beszélni róluk, szándékosan bántanak, olyannyira, hogy legszívesebben behúznál egyet nekik”.

Ennél is különösebb az arcot takaró fátyol szerepe. A nők nagyjából 90 százaléka hordja az utcán a fátylat, fiatalok és idősek egyaránt. A városiak többsége az otthonában persze leveti, ahogy az abaját (a teljes testet fedő fekete leplet) is, a négy fal között normális ruhát hord. A vidéki, törzsi településeken azonban nem mindig! Nem egy olyan történetet hallottam és olvastam, ahol falusiak beszámolója szerint egész életük során soha nem látták saját anyjuk arcát, mert soha nem vette le a kendőjét. „Mikor meghalt, és levették az arcáról a kendőt, egy teljesen idegen embert láttam. Meg is kértem őket, hogy tegyék vissza, mert én úgy emlékszem az anyámra, hogy kendő van az arca előtt” – mesélte egy nő. Ez a történet azért Szaúd-Arábiában is különlegesség, a rijádiak is meghökkenve olvassák az ilyen eseteket a magazinokban, de az nem lepi meg őket, hogy saját feleségük meztelennek érzi magát, ha nincs az arca előtt a kendő. Mivel kötelező az abaja és a haj eltakarása, ezért persze sok nő utálja a fekete fátylat, de mivel több ezer éve így öltözködnek, azért nincs általános mérgelődés.



A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr332797041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


HTML

süti beállítások módosítása