Kopaszok és melegek

Kuvaitban három fiatalt letartóztatott a rendőrség erkölcsi kihágás miatt. A srácok egy lányiskola mellett ültek az autójukban, és hangosbeszélőn keresztül szerelmes verseket szavaltak a kijövő lányoknak, ezzel együtt mobiltelefonjuk számát is megadták. A rendőr észrevette ezt, ellenőrizte a papírokat, és kiderült, hogy a sofőr a megengedettnél fiatalabb volt, nem volt jogosítványa, így elvitte a fiúkat, és büntetésül lenyírták a hajukat. 

Ez valóban nem Szaúd-Arábiával kapcsolatos hír, de egyrészt nincs messze, másrészt nagyon is elképzelhető valami hasonló ott is, mert Kuvait lehet a világ legkedvesebb országa (egyébként tényleg az), a jogi felfogás igencsak ókonzervatív. Ahogy a sivatagi királyságban, úgy Kuvaitban is elfogadott a testi fenyítés vagy a megszégyenítés büntetésképpen. Képzeljük csak el, mi történne, ha Európában a fiúk haját lenyírnák egy ilyen apró-cseprő ügy miatt! Ráadásul ezt a büntetést nem a bíróság rótta ki, hanem al-Dzsahra település rendőrfőnöke, az igazi retorzió ezt követően jön (vélhetően nem lesz súlyos). 

Az Öböl-térségben számos alkalommal európai szemmel teljesen furcsa bírósági döntések születnek. Mint azt már írtam, Szaúd-Arábiának nincs törvénykönyve, hanem a Korán és a Hádisz alapján hoznak döntést a bírók, márpedig az előbbi szent írásban szerepelnek a dzsinnek:

„Én csupán azért teremtém a dzsinneket és az embereket, hogy szolgálóim legyenek” Korán, 51. szúra, 56. vers 

Szaúd-Arábiában szoktak is bűnösök azzal védekezni a bíróságon, hogy a szóban forgó esetnél nem ők voltak a hibásak, hanem egy dzsinn, amely megszállta őket, és ezért loptak el mondjuk egy autót. A bölcs bírónak ezt vagy kell fogadnia, és elismernie, hogy a dzsinnek tényleg tudnak komiszak lenni, vagy virágnyelven megfogalmazza, hogy a bűnöző szórakozzon mással, s ne a láthatatlan-tapasztalhatatlan dzsinnekre fogja saját bűneit.

Katarban egy évvel ezelőtt volt vita a furcsán öltözködő lányokról. Olyan fiatalokról van szó, akik fiúsra vágatják a hajukat, európai stílusú ruhát hordanak, mély a hangjuk, s viselkedésük is inkább férfias, mint nőies. Egy tévévita során a résztvevők egy része halálbüntetést követelt a rosszul öltözködő lányokra, mások a kötelező orvosi kezelést javasolták. Meghökkentek azonban azon, hogy az említett lányok cseppet sem akarták elhagyni furcsa ruházatukat, nem akartak nőiesedni, hanem kitartottak elítélendő viselkedésük mellett. Az Egyesült Arab Emírségekben szintén tanácstalanul álltak a nemi identitási zavar kialakulása előtt, kutatócsoportok foglalkoztak a jelenséggel, és tévéhirdetésekben hívták fel a figyelmet a nemi identitászavar veszélyeire. Ezt az egészet nálunk homoszexualitásnak hívják, ott azonban ezt nem hívják sehogy. De abban biztosak, hogy a globalizációval terjedt el ez a viselkedés, a nyugatiaktól érkező szégyenteljes divat.



A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr832785739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


HTML

süti beállítások módosítása