A harag napja

 Véget ért a Facebook-on meghirdetett Harag napja Szaúd-Arábiában anélkül, hogy elkezdődött volna. Bár itt is arra készültek a szervezők, hogy sikerül az utcára tömegeket szólítani, végül csak egy-két településen történt egyáltalán valami. Konkrétan Katifban és Hofufban volt mozgolódás, a felvételek alapján legfeljebb száz ember részvételével, Rijádban viszont egyetlen ember sem tiltakozott. A rendőrség persze nagyon felkészült, a hivatalos vélemény szerint semmi különös nem történt, a beszámolók viszont arról szólnak, hogy rengeteg rendőr volt mindenhol. Az Arab News napilap arról is írt, hogy a Facebook-on olyan oldalakat is regisztráltak, amelyen a tüntetés ellen gyűltek az emberek, az egyiknek 110 ezer követője volt. 

Az okokat persze sokáig lehetne keresni, s biztosan nem elhanyagolható, hogy a királyságban tilos tüntetni, így aztán kétszer is meggondolja az ember, hogy szembeszáll az államhatalommal vagy sem. Az is valószínű, hogy a dominó-hatás érvényesüléséhez nem elég csak megszervezni a Facebook-on egy tüntetést, sokkal-sokkal több kell hozzá. Láthatóan a síiták területein volt mozgolódás, s bizonyos szempontból joggal, hiszen ők az elnyomott kisebbség, valóban kevesebb lehetőségük van a szunnitáknál, de azért voltaképp ők is eléldegélnek a királyságban.

Az esettel kapcsolatban a legérdekesebb jelenség a nyugati sajtó viselkedése. A Wall Street Journal újságírója szerint 500-an vonultak fel Katifban, s a rendőrség oszlatta szét a tömeget, miközben a helyszínről több ember is azt írta a twitteren, hogy a hatóságok nem avatkoztak közbe. A BBC tudósítója hosszas cikkben írja le, miként akadályozták meg a hatóságok a rijádi tüntetést, érzékelhető elfogultsággal szomorkodva afelett, hogy itt nem ismétlődött meg az egyiptomi Tahrír tér. A nyugati újságírók egyébként már hetek óta erre az eseményre készülnek, olyan felvezetést adtak neki, hogy a helybéliek is kezdtek tartani attól, mi is várható ezen a pénteken. A csütörtöki tüntetésen Katifban valószínűleg valóban volt tömegoszlatás, hárman meg is sérültek a tiltakozók közül, ennek hatására meglódult az olajár, sőt másnap, a japáni katasztrófa első néhány órájában a fekete arany kereskedelmét egy cikk szerint két hatás befolyásolta: a földrengés és a szaúdi bizonytalanságok. Majd kiderült, hogy a távol-keleti katasztrófa sokkal súlyosabb az előre elképzeltnél, Szaúd-Arábiában viszont semmiféle bizonytalanság nincs. Tény, hogy nem demokrácia, de az is, hogy sokkal többre van szükség az ország megrengetéséhez néhány fiatal lelkesedésénél.

· 1 trackback 

A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr242733839

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ács József - FORRADALMÁROK 2011.03.16. 09:23:36

CSOPORTKÉPEKMi mindenre alkalmas az egyistenhitek teológiája! A modern ember megborzong és felismeri az internetben Isten három fő attribútumát. Mindentudó, mindenható, mindenütt jelenlévő. Sokan dolgozó-szobájukban, munkahelyükön vagy internet-kávézók...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


HTML

süti beállítások módosítása