Szólt az uléma

 Nyilatkozatot adott ki az Ulémák Tanácsa a tervezett tiltakozó megmozdulásokról. Az esemény előzménye, hogy a Facebook-on március 11-ére hirdették meg a Harag Napját, azaz az ottani tüntetéseket. Bár előzőleg is voltak bizonyos próbálkozások, de senki sem ment el ezekre a megmozdulásokra, s most is bejelentette a rendőrség, hogy a tüntetés illegális, azt nem engedélyezik.

Az Ulémák Tanácsának nyilatkozata azért nagyon fontos, mert a különleges szaúdi gondolkodásmód szépen követhető benne. A testület szerint a reformok nem valósíthatóak meg tüntetések által, mivel egy ilyen megmozdulás kárt okoz a mozlim egységnek, amely nagy veszélyeket rejt magában. „Ennek az országnak a népének megadatott, hogy a két szent hely kiszolgálója legyen” – áll a nyilatkozatban, amely szerint ez Isten ajándéka, s ezáltal nyer Szaúd-Arábia tekintélyes helyet az iszlám világ népei között. A vallástudósok óva intettek mindenkit „eltévelyedett ideológiai és pártos kapcsolatoktól”. Állításuk szerint Szaúd-Arábia népe egységesen elkötelezett azon értékek mellett, amelyeket őseik, a mozlim imámok képviseltek a régi időkben és manapság”, s ez az egységes csoport nem a különbözőséget keresi, hanem szükséges esetben elismeri hibáját és a reformok fontosságát. Ennek következtében az Ulémák Tanácsa azt javasolja, hogy a vallás követésével juttassák érvényre a mozlimok érdekeit, s ne kiáltványok megírásával vagy petíciók köröztetésével, amelyek a Mindenható rendelésével ellentétesek. A nyilatkozat az ulémák imájával zárul, amelyben a vallástudósok Isten segítségét kérik a királyság és a mozlim országok egységének megtartásához, egyúttal arra kérték Istent, hogy minden helytelenül vezetett személyt térítsen vissza a helyes útra.

Maga a szöveg persze ennél sokkal hosszabb, ez csak egy rövid ismertetés, amelynek az angol fordítás volt az alapja, de szerintem jól látszik, miként gondolkodik az ország vallási vezetése. Mivel Szaúd-Arábiában tényleg minden az iszlámon alapszik, ez a nyilatkozat gyakorlatilag a kormány véleményét tükrözi. Érdemes megjegyezni, hogy a reformok szükségességét elfogadja, sőt támogatja a szöveg, de vallási okokból ellenzi az állampolgári kezdeményezéseket. 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr912717787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


HTML

süti beállítások módosítása