Bálint napi szeretetünnep

Mivel ez az amerikai ünnep épp ma van, gondoltam leírom, hogy Szaúd-Arábiában ünneplik-e. Igen, ünneplik. Hiába egy ókonzervatív iszlám társadalomról beszélünk, az amerikai szokások egy része nagyon mélyen beivódott a mindennapokba. Mivel az országot jószerivel az amerikai igényeknek megfelelően építették fel (a Keleti tartományban az olajkutak után először a mecseteket, majd a baseball-pályákat készítették el, gondolva a muszlim munkásokra és az amerikai mérnökök családjaira), lépten-nyomon láthatunk jellegzetes amerikai megoldásokat, élethelyzeteket. A gyerekek az iskolában amerikaiaktól tanulják a nyelvet, amerikai zenét hallgatnak, amerikai autókat használnak, amerikai egyetemekre mennek tanulni, és amerikai módon üzletelnek.

A Valentin-nappal egy súlyos probléma mégis akad. Az, hogy illegális. A lakosság erkölcsein éles szemmel őrködő Bizottság az erény megerősítésére és a bűn megakadályozására (vagy rövidebb nevén a vallási rendőrség) szerint ünnepelni kizárólag vallási tárgyú eseményeket lehet, de egy ilyen lufi- és virágadogató marhaság nem fogadható el szemükben. Február 14-e környékén a nagy szakállú vallási rendőrség megkettőzött létszámmal és figyelemmel járja az utcákat, és olyan embereket vagy boltokat keres, ahol utalás található a szerelmesek napjára. Ilyenek például a vörös színű lufik vagy ajándékdobozok, ezért hivatalos utasításban kikötötték, hogy ezen a napon TILOS a piros szín használata a kirakatokban.

A szaúdiakat persze nem ejtették a fejükre, tudják, hogy megvalósíthatatlan egy ilyen ünnep betiltása. A felmérések szerint a szaúdiak 80 százaléka megemlékezik valamilyen módon a jeles napról, s jó előre beszerzi az ajándékot szíve választottjának, vagy elviszi vacsorázni. Az persze a vendéglősöknek is feltűnt, hogy február 14-ére már nem lehet asztalt foglalni az éttermekben, de nem küldhetik el az enni vágyókat csak azért, mert vélhetően a tiltott ünnepet ülik meg éppen. Persze ha valaki úgy jelentkezik be, hogy ő a Bálint-napot fogja ünnepelni, akkor azt el lehet tanácsolni, de ezt senki sem köti a főúr orrára.

Érdekes módon a szaúdiak számára ennek az ünnepnek a giccses volta nem okoz olyan problémát, mint Európában, főként a mi térségünkben. Ők nem amerikai importünnepnek vagy újabb pénzkiadási butaságnak tartják, hanem valóban a szerelmet ünneplik, átvéve az amerikai stílust. Aki nem teszi, az főként vallási okokból áll ellen, mert azért ne feledjük, a szaúdiak között sokan nagyon mélyen hisznek, s lehetnek erősek az amerikai szokások, az országban mégis elsősorban szaúdiak élnek. Talán jó szimbólumként, hogy hiába építették fel a baseball-pályákat, a gyerekek kizárólag fociznak, amely szerintem az egészséges társadalmak jellegzetessége.

A mellékelt képen egy ilyen jelenet látható. Dammamban, a Keleti tartomány fővárosában homokvihar idején játszanak a srácok egy üres telken. Látni nem nagyon lehetett, mert a napot eltakarja a felkavart homok (azért persze 40 fok volt), de a srácok egész délután nem hagyták abba a játékot. Erről a képről kiderül, hogy nem vagyok valami nagy fotós, s ha ismerjük a szaúdi futball eredményeit az is egyértelművé válik, hogy a brazilok nem kizárólag attól jók, hogy homokban fociznak. 



A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr212661670

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


HTML

süti beállítások módosítása