Francia vendég

Most szombaton kezd tárgyalásokat Francois Fillon francia kormányfő Szaúd-Arábiában az uralkodó helyettesével, Szultan koronaherceggel. Azért nem a király fogadja, mert Abdullahot nemrégiben porckorongsérvvel megoperálták az Egyesült Államokban, és jelenleg Marokkóban lábadozik. Szultan maga sincs kirobbanó formában, ő is járt már gyógykezelésen Amerikában, majd utána gyógyulgatott marokkói tanyáján, de most épp jobban van, mint Őfelsége.

A franciák főként Nicolas Sarkozy elnökké választása óta erősítettek szaúdi diplomáciájukon. Emlékezetes, hogy 2008. januárjában George W. Bush amerikai elnök és Sarkozy egy napos eltéréssel érkeztek meg Rijádba, a helyi tereprendezők össze se tekerték a vörös szőnyeget a reptéren. Persze akkor is kész tervekkel érkezett meg mindkét vezető, amelyekből vagy lett valami, vagy kukába dobták az ötleteket. Franciaország három területen sokat segít Szaúd-Arábiának: a haderő fejlesztésében, különösen a hadihajókra kell gondolni, vasútépítésben, valamint a nukleáris energia felé tett lépések során. Franciaország a Rafale vadászgépeket kimondva-kimondatlanul a szaúdiaknak fejlesztette ki, s nagy szomorúságot okozott nekik, mikor az üzlet nem jött össze, helyette az amerikaiak nyertek. Persze a franciák nem adták és adják fel. 2008-ban Sarkozy azt ajánlotta Rijádnak, hogy segítenek a Mekka és Medina közötti vasútvonal kiépítésében, s elkezdhetik a szaúdi nukleáris program fejlesztését is. Francois Fillon most szombaton gyakorlatilag ugyanezekkel a tervekkel érkezett Szaúd-Arábiába. A szaúdiak szeretnek mindent maguk megoldani, de egyes területeken semmi tapasztalatuk nincsen, ilyen például a vasútépítés. Jelenleg Rijádtól Dammamig, a Keleti Tartomány fővárosáig lehet vonaton utazni, pedig nagy szükség volna a nyugati országrészben is erre a közlekedési eszközre. Párizs ide építene nagy sebességű vasutat, s elképzelhető, hogy a rijádi metró építésében is részt vesz.

A franciák talán úgy gondolják, ha már betették a lábukat az ajtóba a vonatépítéssel, az atomkoncessziót is megkapják. Az bizonyos, hogy a franciák nagyon tapasztaltak atomerőművek terén, de persze nem csak ők akarják felépíteni az erőműveket, hanem egy fél tucat ország, köztük a mindig esélyes Dél-Korea is. Egyelőre az tudható, hogy a szaúdiak szeretnének előbb-utóbb atomerőművet az országba, s saját kutatásokat is folytatnak egy új kutatóközpontban, az Abdullah Király Nukleáris- és Megújuló Energia Városban. Ez számunkra is fontos hír, mert ha az olajban bővelkedő, de igencsak takarékos szaúdiak szerint az olaj túl drága ahhoz, hogy elégessék, és inkább bezárják hőerőműveiket, akkor fel kell készülnünk a hordónként 100 dollár feletti olajárra. A szaúdiak úgy tűnik már felkészültek.

Talán csak én tartom izgalmasnak, de azért ideírom: nem véletlen, hogy Fillon szombaton kezdi a tárgyalást. Ott ez a hét első napja, a csütörtök és a péntek a pihenésé. Ezt érdemes szó szerint venni, ilyenkor tényleg nem dolgozik senki.

A hírről itt olvasható a Saudi Gazette cikke angolul. Ezt követően gyönyörködhetünk a dammami vasútállomás épületének tömbjében, amely kicsit ugyan kocka, de mégis van benne valami kecsesség. 

http://www.saudigazette.com.sa/index.cfm?method=home.regcon&contentID=2011021093406

 



A bejegyzés trackback címe:

https://feketesivatag.blog.hu/api/trackback/id/tr672651770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


HTML

süti beállítások módosítása